TRAVIČ ZAÚTOČIL 23. KVĚTNA 2010 V KLECI

Ve dnech 23.5.2010 byli v obci Klec otráveni neznámou osobou 3 psi. Travič použil jed Karbofuran, jeden z nejjedovatějších karbamátových pesticidů, který umístil do uzeniny a pohodil ho na veřejně přístupné hrázi rybníka Blaník – Nadějská rybniční soustava. Smrt je v těchto případech bolestivá a přichází po dlouhotrvajících, krutých křečích. Po loňských případech otrávení stáda bizonů je to další neuvěřitelný případ hyenismu, kterému se lze těžko bránit, ale o to rasantněji nutno veřejně odsoudit.

Karbofuran se používal v zemědělství jako pesticid, ale v zemích Evropské unie byl již zakázán. V České republice byl karbofuran v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan ve formě postřiku a granulí. V České republice je v posledních letech zneužíváno karbofuranem otrávených návnad k zabíjení šelem a dravých ptáků. Smrtelná dávka pro ptáky je kolem 0,5 mg na kilogram živé váhy. Ptáci obvykle považují granuli karbofuranu za zrní, přičemž i jediná granule ptáka zabije. Otrávený živočich přitom umírá během několika minut v silných křečích, a proto takové použití karbofuranu zakazuje zákon o myslivosti a zákon na ochranu zvířat proti týrání.

V letech 2004 a 2005 byli v ČR nalezeni 4 orli mořští prokazatelně otráveni karbofuranem. V roce 2006 byla otrava karbofuranem prokázána u 8 orlů, u jednoho je předpokládána. Na přelomu let 2007/2008 karboduran někdo masově trávil lišky a psy na Kaplicku. (zdroj www.wikipedia.org)

 

TOPlist Naakup Internetový katalog obchodů a webových stránek - Bezva Portál Google Pagerank - www.morello-trebon.webnode.czGoogle Pagerank Flag Counter